2011-02-28 17:11:34• hírek • Szatmár.ro

Meddig élünk?

A Szatmár megyei férfiak átlagéletkora a legalacsonyabb Romániában - derül ki az Országos Statisztikai Intézet (INS) adataiból.

Szatmár megyében a legalacsonyabb a lakosság várható átlagéletkora Románia 42 megyéje közül. Egyetlen más megyében sem alacsonyabb 71,5 évnél ez az idő, Szatmár megyében azonban csak 69,8 év - áll az Országos Statisztikai Intézet (INS) felmérésében.

A legmagasabb várható élettartam 74,7 év Bukarestben, itt a nők átlagosan 78,1, a férfiak pedig 71,1 évig élhetnek
Szatmár megyében azonban az átlagéletkor alig 70 év, a városon élő nők várható élettartama 75 év, a férfiaké 66,7, a vidéken élő nőké 73,2, a férfiaké pedig 64,8.

A szakemberek a nagy különbséget a zsíros erdélyi ételek, a sok disznóhús, a városi szennyezett levegő számlájára írják.
A füstölt kolbász, sonka, a hurka és a szalonna, tepertő nagyon sok szatmári család asztalára kerül, ezek pedig szív- és keringési rendszeri problémákhoz, akár infarktushoz is vezethetnek.

Európában egyébként a szív- és keringési rendszer betegsége közel 4 millió ember haláláért felelős évente, és az összes haláleset közel felét - 49 százalékát - teszi ki - Romániában szintén vezető halálok.
Romániában az országos átlagéletkor egyébként 73,4 év, Magyarországon 74,2 év, míg a legtovább a japánok (82,7), az olaszok (81,6), a franciák (81,4) és a svédek (81,36) élnek.


Szatmárnémeti városa a magasból - Fülöp Szabolcs felvételén
Szatmárnémeti városa a magasból - Fülöp Szabolcs felvételén


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: